Tak wygląda dom po remoncie: fantastyczny, zrównoważony projekt dla rodziny z dziećmi

Tak wygląda dom po remoncie: fantastyczny, zrównoważony projekt dla rodziny z dziećmi

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
15 kwi 2020 09:43

Dom powstał z modernizacji klasycznego budynku Jak zmienić go w nowoczesny i ekologiczny projekt? Tym architektom się udało!

Modernizacja klasycznego domu miała zaspokoić zmieniające się potrzeby rodziny z małymi dziećmi. Architekci z pracowni CplusC (Australia, sam dom znajduje się jednak w USA) stworzyli więc projekt uwzględniający zupełnie nową przestrzen mieszkalną, a także bardzo atrakcyjną i bezpieczną dla dzieci przestrzeń wokół domu. 

Zobacz także: Ekologiczne, mobilne, bez kredytu na 30 lat! Zobacz projekty domów z polskiej pracowni!

Przesuwne szklane drzwi dostosowują się do potrzeb

Ponadwymiarowe przesuwne drzwi na tylnej fasadzie dają właścicielom pełne spektrum możliwości. Drzwi mogą całkowicie zamknąć pokój dzienny w zimie, pozwalając jednocześnie na zachowanie dziennego światła. Alternatywnie można je ustawić tak, aby w cieplejszych warunkach pokój dzienny otwierał się bez przeszkód na tylne podwórko, podwajając tym samym powierzchnię użytkową. Drzwi zostały wyposażone w zestaw nieprzezroczystych, przezroczystych i "oszronionych" szyb, aby umożliwić rodzinie kontrolę powietrza, światła i prywatności.

Pomysł na ogródek ziołowy

Chcąc aby dzieci poznały tajniki ogrodnictwa, właściciele zdecydowali się na uroczy ogród ziołowy, który  przykrywa ścianę zewnętrznego dziedzińca i stanowi wizualne połączenie z kuchnią. Migawki ogrodu ziołowego można zobaczyć w lustrzanym odbiciu.

Polecamy: Rodzaje ogrodów – zaprojektuj ogród swoich marzeń

W pracach nad domem celowo wykorzystano materiały powszechnie spotykane w budownictwie lokalnym, takie jak drewno, cegła z recyklingu, a dodatkowo szkło i beton. Wysokie sufity są pokryte drewnem, dzięki czemu pomieszczenia nadal są ciepłe i zachęcające, nawet jeśli przestrzeń wznosi się tak wysoko nad głową. Kuchnia ma dostęp do naturalnego światła z dużego świetlika, które pomaga dodatkowo rozjaśnia przestrzeń. 

Projekt: CplusC Architectural Workshop

Zdjęcia: Murray Fredericks, Michael Lassman Photography

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także