Ten dom pływa po kanale w Amsterdamie! Zobaczcie, jak wygląda w środku!

Ten dom pływa po kanale w Amsterdamie! Zobaczcie, jak wygląda w środku!

Autor: Justyna Łotowska
18 sty 2021 16:31

Floating Home jest częścią pływającej wioski, na którą składa się 49 takich domów. Za projektem stoi uznana holenderska pracownia i29, a celem miało być stworzenie  najbardziej zrównoważonej pływającej społeczności w Europie.

Na podstawie planu zagospodarowania przestrzennego opracowanego przez Space & Matter ponad stu mieszkańców zasiedliło nieużywany kanał i zrewitalizowało go, a tym samym zapewniło sobie jedyną w swoim rodzaju możliwość życia na wodzie.

Kanał zlokalizowany jest w poprzemysłowej dzielnicy Amsterdamu, która obecnie jest bardzo intensywnie rewitalizowana w duchu ekologii i zrównoważonego rozwoju. Nowa pływająca dzielnica ma być miejskim ekosystemem osadzonym w tkance miasta: w pełni wykorzystującym energię i wodę z otoczenia do użytku i ponownego wykorzystania, minimalizującym odpady oraz tworzącym przestrzeń dla naturalnej bioróżnorodności.

Dom jest samowystarczalny energetycznie i zbudowany zgodnie z zasadą "cradle to cradle" (dosł. "od kołyski do kołyski", czyli z produktów w 100% poddających się recyklingowi), służy więc jako swoista wizytówka zrównoważonego życia. 49 pływających gospodarstw domowych łączy ze sobą nabrzeże, które jednocześnie pełni funkcję miejsca, gdzie mieszkańcy mogą się ze sobą spotykać. Pod nabrzeżem zamontowano z kolei wszystkie instalacje energetyczne i wodno-kanalizacyjne.

Każdy dom w tej niezwykłej wodnej wiosce jest unikalny w architekturze i wystroju wnętrz, ponieważ mieszkańcy mieli możliwość wyboru własnego architekta. Dom, za projektem którego stoi pracownia i29, maksymalizuje przestrzeń w granicach niewielkiej kubatury działki, a przy tym nadal ma typowy, choć zaskakujący w tym kontekście kształt domu z dwuspadowym dachem. Wewnątrz każde pomieszczenie łączy się z otwartym atrium o niebagatelnej wysokości 3 pięter. Najniższe piętro zapewnia widoki na taflę wody. Pokój dzienny znajduje się na pierwszym piętrze, kuchnia - na drugim, skąd roztacza się szerszy widok na kanał. Na ostatnim piętrze wycięcie w dachu umożliwia stworzenie loggii i otwartego tarasu z widokiem na port.

Projekt: pracownia i29, Holandia

 

Komentarze

Zaloguj się