Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Top 12 najpiękniejszych domów 2020 roku

Autor: Justyna Łotowska
03 sty 2021 11:44

Jakie domy skradły serca czytelników portalu Dobrzemieszkaj.pl w 2020 roku? Pokazujemy 12 projektów, które były wyjątkowo chętnie oglądane!

Żeglarski Dom z Trójkątów z pracowni 81waw.pl

Ten niebanalny projekt domu jednorodzinnego przygotowany został przez warszawską pracownię 81.WAW.PL. Pomysł projektantów na taką formę bryły podyktowała działka w kształcie trapezu. Niedaleko niej znajduje się wał przeciwpowodziowy, który spowodował charakterystyczny skos, nadając odpowiednią linię zabudowy. - Obiekt został zaprojektowany tak, aby maksymalnie wykorzystać teren. Ciekawym rozwiązaniem jest charakterystyczne „przekręcenie” okien pod kątem, aby ukazywały najładniejsze widoki na działce. Wszystkie okna od strony wału są zwrócone w kierunku zachodnio-południowym. Elewacja jest bardzo modułowa. Każde z okien można otworzyć, a dzięki charakterystycznemu układowi, mogły pojawić się przy nich mini tarasy. Całe wykonane są z drewna – posadzka, sufit i ścianki – mówi Anna Paszkowska-Grudziąż, architekt z pracowni 81.waw.pl.

Projekt RE: LONG HOUSE autorstwa architekta Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt

Dom jest zlokalizowany w Łodzi, na działce liczącej 2500 m². Powierzchnia bryły liczy 550 m², posiada 2 kondygnacje oraz niespełna 14,5 m szerokości ze względu na ograniczoną szerokość działki. - Na terenie rosło także kilka drzew, które należało zachować - niektóre znajdowały się w wąskim rozstawie, w jedynym miejscu, w którym możliwy był wjazd na działkę. Biorąc pod uwagę wszystkie obostrzenia, zaprojektowałem podłużny dom, który nie tylko zmieścił się na wyznaczonym odcinku działki, ale również nie zaingerował w otaczającą naturę – zdradza architekt Marcin Tomaszewski.

Niewielki dom na Kaszubach projektu Grzegorza Layera

- Głównym założeniem projektu było stworzenie prostego, funkcjonalnego i ekonomicznego domu, umożliwiającego całoroczne użytkowanie, w bliskim kontakcie z naturą – opowiada architekt Grzegorz Layer. Sporą część działki porastały drzewa, więc bryła ma zwarty kształt. Niesymetryczna forma budynku jest wynikiem zaplanowanego układu funkcjonalnego wnętrza. Mimo niewielkiej powierzchni domu (67 metrów kwartowych), na parterze udało się wygospodarować przestronną strefę dzienną. Znajduje się tu wygodny salon z jadalnią oraz aneksem kuchennym, z bezpośrednim wyjściem na taras. Centralnie umieszczone schody oddzielają salon od przedpokoju i pomieszczeń zamkniętych – głównej sypialni, łazienki i toalety. Niesymetryczny dach pozwolił na uzyskanie niezbędnej wysokości do stworzenia w części budynku drugiej kondygnacji. Na piętrze znajduje się antresola i dwie sypialnie dla gości.

Dom architektów autorstwa pracowni Kulczyński Architekt

W tym oryginalnym domu mieszkają już trzy pokolenia rodziny Kulczyńskich – Bogdan wraz z żoną Bożeną oraz ich córka Joanna z mężem i synem. Forma budynku, składająca się dwóch brył – tężni
i „przyklejonego” do niej prostopadłościanu – była punktem wyjścia do stworzenia komfortowej przestrzeni dla wszystkich członków rodziny. Wewnątrz tężni znajduje się część wspólna, w której odbywają się wszelkie rodzinne imprezy, święta i inne ważne wydarzenia. W drugiej bryle są umieszczone dwa oddzielne „mieszkania”. Aranżacją przestrzeni zajęła się Joanna, która w pracowni Kulczyński Architekt odpowiada za dział projektowania wnętrz. I właśnie dlatego, że na co dzień ma styczność ze świetnym, markowym designem, w swoim własnym domu chciała trochę od tego odpocząć.

Dom pod lasem projektu MUS Architects

Z uwagi na długą i wąską działkę przyjęto liniowy układ domu o ścianie północnej maksymalnie przesuniętej do granicy działki. Taki pomysł pozwolił maksymalnie wykorzystać południową nasłonecznioną część działki. Uwagę zwraca przede wszystkim minimalistyczna i modernistyczna architektura. Budynek ma formę jednokondygnacyjnego modernistycznego pawilonu z wysuniętymi gzymsami i balkonem oraz dużymi przeszkleniami od strony wschodniej, południowej i zachodniej. W prostym i czytelnym układzie funkcjonalnym wydzielono wyraźny pas pomieszczeń mieszkalnych, pas komunikacji oraz pas pomieszczeń obsługowych. Atrakcyjna widokowo ściana lasu znajduje się po stronie wjazdu na działkę. Marzeniem klienta było zachowanie tego pięknego widoku. Dlatego też jedyną częścią domu zlokalizowaną w przyziemiu jest garaż wraz z pomieszczeniami technicznymi. Dzięki temu część frontowa działki stanowi otwartą niezabudowaną przestrzeń, a mieszkańcy domu mogą się cieszyć widokiem.

Dom w Bieszczadach od Medusa Group

Dom w Bieszczadach realizowany został dla z właściciela firmy Henninger Investment, który prywatnie jest entuzjastą Bieszczad. - Naszym wspólnym celem było podkreślenie piękna miejsca nie wpływając negatywnie na jego odbiór przez innych. Kryty cortenem budynek kadruje więc widok na Otryt, miejscami powiela go refleksami na przeszkleniach elewacji - mówią architekci z Medusa Group. Architektura skrywa się wśród zieleni, dzięki czemu otwiera na panoramę nakładających się na siebie bieszczadzkich szczytów. Jednocześnie nie zabiera tego widoku innym. Od strony sąsiadów dom przypominać miał załamanie wzgórza, zaś od północy zachować charakter budynku, który posiada swoją skalę i masę. Nie jest bowiem obiekt mały - ma aż 352 m2 powierzchni. 

Dom Optymalny - pierwszy powtarzalny dom Roberta Koniecznego

Według słów samego architekta praca nad projektem została poprzedzona wieloma rozmowami z inwestorami, którzy budują lub planują budowę domu jednorodzinnego. Mieli oni różne potrzeby i oczekiwania, ale kilka się zawsze powtarzało. Projektant z zespołem uwzględnił je, proponując dodatkowo oszczędną w formie bryłę, która jest w stanie wpasować się w każdy kontekst. Dom Optymalny to połączenie projektu powtarzalnego z projektem indywidualnym.

Dom na skrzyżowaniu spod kreski pracowni Toprojekt

Budynek zaprojektowany został jako bariera akustyczna. Jedyne otwory, które wychodzą na drogę to wjazd do garażu, wejście do domu i okno zamykające korytarzyk przy części sypialnej. Te dwa otwory są przysłonięte drewnianymi, pionowymi szczeblinkami, które są tak zamocowane, aby światło wpadało do środka, ale wgląd z zewnątrz był niemożliwy. Ściany „od dróg” przeciągnięte zostały dookoła działki, a obniżają się jedynie w narożniku w kierunku widoku na rozległe pola. Ten kierunek w dającej się przewidzieć perspektywie pozostanie niezabudowany. - „Skadrowany obraz” daje piękną perspektywę z tarasu i ogrodu. Mieszkańcy domu są całkowicie oddzieleni od hałasu ze strony skrzyżowania i ciekawskich spojrzeń przechodniów i sąsiadów nie tracąc przy tym dalekiego wglądu na pola - mówi współautor projektu, Karol Wawrzyniak z pracowni Toprojekt.

Lakeside House. Projekt: Marcin Tomaszewski, pracownia REFORM Architekt

Sam dom składa się z trzech kondygnacji: bryły piwnicznej stanowiącej część techniczną, bryły parteru, w którym zaprojektowano open space, sypialnię dla dziecka i gości oraz z piętra przeznaczonego na sypialnię właścicieli, garderobę i łazienkę. Każda z części jest jedną, zwartą bryłą, wyglądającą jak pudełka ponakładane jedno na drugim. – Zależało mi, aby utrzymać wrażenie nieprzenikania się brył – mówi architekt Marcin Tomaszewski. Właściciele chcieli mieć ciemną elewację domu i ta wytyczna stanowiła główny punkt wyjścia do inspiracji dla architekta. Także kierunki świata oraz skierowanie wszystkich pomieszczeń domu w stronę jeziora. Zgodnie z wizją architekta, istniejący wcześniej dom został wyburzony i stworzony od podstaw.

Śląska Chałpa z pracowni mode:lina

Za projektem Ślonsko Chałpa kryje się ciekawa historia. Jego forma to efekt przebudowy istniejących budynków gospodarskich z okresu PRL, z których udało się wydobyć esencję budowli z tego okresu, czyli surowy beton, cegłę oraz prostotę formy. Z budynków gospodarskich udało się zachować betonową konstrukcję budynku wraz z częścią cegieł i elementów stalowych. Istniejące zabudowania, ze względu na swoją modułową siatkę słupów i betonowy strop mógł być w łatwy sposób sposób przebudowany i w miarę dowolnie zaaranżowany.

Emil House 2.0: Zabierzów k/Krakowa, Ujazd, pracownia Vostok Design

Pierwotne wnętrze domu katalogowego o nazwie identyfikacyjnej Emil, podzielone ścianami, gubiło przestrzeń. Aby uzyskać otwarty plan parteru usunięto wszystkie ściany parterowej części budynku. Zastąpiono je stalowymi belkami (malowanymi na czarno), wspartymi na żelbetowych słupach podtrzymujących konstrukcję. Elewacje oczyszczono ze zbędnych elementów. Pokryto je gontem z drewna modrzewiowego. Okno frontowej lukarny zmieniono na duże, trójkątne przeszklenie, wpuszczające światło do pomieszczeń na piętrze. W starym wnętrzu znaleziono nowe miejsce na saunę, rowerownię, pokój dla gości, siłownię czy gabinet. Na tyłach domu od strony ogrodu, gdzie rozpościera się najpiękniejszy widok na Dolinę Kluczwody, w miejscu niewielkiego tarasu, powstał całoroczny, przeszklony ogród. 

The Boats - łódeczki projektu Karpiel Steindel Architektura

Skromne drewniane chałupy od północy nie odznaczają się na tle górskiego pejzażu, od południa zaś otwierają widokowo wnętrza na panoramę Tatr. Dzięki zastosowaniu barwionych na czarno dranic – postarzanego drewna - domy nawiązują do górskich szałasów. Proweniencje ich inwestora zdradza jednak forma dwóch domków letniskowych, przewidzianych dla gości. Jasne, modrzewiowe drewno odróżnia podbrzusza domków od czarnych dranic przywołując na myśl kadłuby statków.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także