Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Zobacz drewniany domek na skraju "malowniczego" lasu

Autor: Radosław Zieniewicz
26 kwi 2017 10:51

Ta mała, drewniana rezydencja, zaprojektowana przez studio architektoniczne Pikaplus zajęła drugie miejsce w ogólnokrajowym konkursie na najlepszy dom drewniany w Słowenii. Wyróżnia ją zatarcie granicy między przestrzenią mieszkalną, a otaczającym zielonym krajobrazem. Sprawdźcie jak udało się to zrobić architektom ze słowiańskiego studia.

Ten dom umiejscowiony jest na skraju lasu, a zaprojektowany z myślą o zapewnieniu przytulnego schronienia jej mieszkańcom. Architektom zależało na stworzeniu ciepłych wnętrz, jednocześnie zapewniając mieszkańcom uczucie, jakby przebywali na zewnątrz, na świeżym powietrzu.

Przy budowie domu wykorzystano drewno, które dominuje nie tylko na fasadzie budynku, ale także w jego wnętrzu.

Poczuj się jak w lesie

Wszystkie pokoje, z wyjątkiem łazienki, wychodzą naprzeciwko wysokich przeszkolonych elewacji. Dzięki temu mieszkańcy mogą podziwiać żywe i soczyste kolory pobliskich łąk oraz zieleń lasu.

Pokój dzienny, jadalnia, kuchnia i łazienka z sauną umiejscowiono na parterze. Z kolei dwie półotwarte sypialnie znajdują na górnym piętrze z widokiem na pokoje na niższej kondygnacji.

Przy aranżacji wnętrz wykorzystano jasne, drewniane deski, którymi zostały pokryte nie tylko podłoga, ale też i ściany oraz sufit.

Architekci zdecydowali się na wyeksponowanie naturalnego ciepłego koloru drewna oraz jego usłojenia, by podkreślić jedność wnętrza domu z otaczającą go przyrodą.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także