Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Zobacz jak wygląda życie w "betonowej kostce"

Autor: Radosław Zieniewicz
20 marz 2017 11:43

Ta betonowa 2-piętrowa „kostka” znajduje się w północnej Szwajcarii w dzielnicy Füllinsdorf. Rezydencja z oryginalną, betonową elewacją, wyróżnia się finezyjnie rozmieszczonymi, małymi i dużymi kwadratowymi oknami.

Betonowy dom zaprojektowali architekci z Wespi de Meuron Romeo architects. Architekci starali się jak najlepiej zintegrować rezydencję z istniejącą tkanką miejską. Betonowa rezydencja umiejscowiona jest na pochyłym terenie.

Do domu można dostać się z poziomu garażu naziemnego lub z tyłu budynku, przez mały dziedziniec od głównego salonu, z najwyższej kondygnacji. Klatka schodowa zlokalizowana jest w centrum domu i łączy 2 kondygnacje. 

Funkcjonalne rozmieszczenie

Na parterze znajduje się piwnica wraz z pomieszczenia magazynowe. Można się do nich dostać od zadaszonego parkingu. Na pierwszej kondygnacji, mieści się sypialnia główna wraz z dwiema kolejnymi sypialniami.

Odnajdziemy też tam pokój gościnny, gabinet oraz łazienki. Na najwyższej kondygnacji znajduje się właściwa przestrzeń mieszkalna. Tam mieszkańcy, codziennie korzystają z kuchni i jadalni oraz salonu z dostępem do częściowo zadaszonego dziedzińca z dostępem do ogrodu.

Surowe i proste wnętrze

Przy aranżacji wnętrz architekci sięgnęli po proste materiały, takie jak drewno. Odnajdziemy tam też surowy beton nawiązujący do elewacji domu.

Tynk cementowy, naśladujący beton, pokrywa ściany i sufity. Architekci wykorzystali przestrzenne wnęki i zagłębienia w ścianach, które przejmują częściowo funkcję meblościanek. Są to miejsca na książki i przedmioty codziennego użytku. 

Podłogi zaś wykonane zostały z gładkiego polerowanego cementu. Okna i wyposażenie wnętrz wykonano z naturalnego dębu. Jego zadaniem jest ocieplenie surowej, betonowej aranżacji. 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także