Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Zobacz jak zmodernizowano dom typu kostka

Autor: Wojciech Napora
17 cze 2019 08:02

Popularne w latach 60. i 70. domy-kostki wymagają coraz częściej renowacji i dodatkowych inwestycji dotyczących nie tylko poprawy układu funkcjonalnego wnętrza, ale także standardu energetycznego i estetycznego bryły. Architekci z kolei dowodzą, że są w stanie proste bryły w kształcie sześcianu zmienić nie do poznania. Zobaczcie efekt jednej z takich adaptacji.

Projekt adaptacji i rozbudowy kostki krajowskiej wymagał przeanalizowania kilku problemów. Po pierwsze parter istniejącego budynku znajdował się na półpiętrze i był dostępny od strony ogrodowej poprzez zewnętrzne schody. chodziło o to, by tak przeprojektować układ, aby do domu można było wejść bezpośrednio z poziomu terenu, co więcej, aby wejście do domu znalazło się od strony drogi dojazdowej. Udało się osiągnąć ten cel poprzez dostawienie niewielkiej kubatury pełniącej funkcję przestronnego, wysokiego holu wejściowego, a wewnętrzne szerokie schody prowadzące z holu do strefy dziennej pełnią już nie tylko funkcję komunikacyjną ale również są reprezentacyjną, ciekawą przestrzenią wnętrza.

Zobacz także: Nowoczesny dom w Poznaniu.

Kolejny problem istniejącej kostki to niekorzystny układ domu względem stron świata. Strefa podjazdu i dojścia do domu znajduje się po stronie południowej i jest dobrze doświetlona, natomiast strefa rekreacyjna, otwarta na przepiękny, wręcz baśniowy ogród znajduje się po stronie północnej. Architekci zaprojektowali więc strefę dzienną w taki sposób, aby była otwarta na północny ogród, ale jednocześnie doświetlona od strony południowej. Udało się to osiągnąć przez zaaranżowanie salonu, tak aby był otwarty na północną i południową stronę. Zastosowano również takie przeszklenie holu wejściowego, aby stało się ono doświetleniem wewnętrznej części domu. Budynek stał się bardziej transparentny i otwarty.

Następnym założeniem projektowym była integracja strefy dziennej z ogrodem poprzez zaprojektowanie tarasu. Ostatnią kwestią projektową był face-lifting elewacji budynku oraz nowa aranżacja wewnętrznego układu funkcjonalnego przy minimalnej ingerencji w zastaną strukturę konstrukcyjną domu.

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Zespół: Bogusław Barnaś, Dominik Karaś, Damian Szyjka, Paweł Dawiec, Natalia Bryzek
Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś
Lokalizacja: Kraków, Polska
Powierzchnia: 370 m²

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także