Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Zobacz polski dom nagrodzony w międzynarodowym konkursie. Jest świetny!

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
05 sie 2020 12:28

Projekt RE: LONG HOUSE autorstwa architekta Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt został nagrodzony w międzynarodowym konkursie Iconic Awards: Innovative Architecture - Selection.. Jury konkursu wytypowało najlepsze projekty architektoniczne z całego świata. Gratulujemy!

Inicjatorem międzynarodowego konkursu Iconic Awards jest German Design Council. To jedna z najważniejszych na świecie instytucji działających w zakresie ekspertyzy designu i architektury. Nagrody przyznawane są wizjonerskim budynkom, innowacyjnym produktom we wszystkich gałęziach architektury, konstrukcji oraz nieruchomości. Oficjalna ceremonia rozdania nagród odbędzie się 5 października br. w Muzeum Sztuki Współczesnej Pinakothek w Monachium.

RE: LONG HOUSE to realizacja architekta Marcina Tomaszewskiego, doceniona przez międzynarodowe jury w tym konkursie w kategorii Architecture.

Dom na 22 metrach szerokości działki

Dom projektu pracowni REFORM ARCHITEKT jest zlokalizowany w Łodzi, na działce liczącej 2500 m². Powierzchnia bryły liczy 550 m², posiada 2 kondygnacje oraz niespełna 14,5 m szerokości ze względu na ograniczoną szerokość działki.

Na terenie rosło także kilka drzew, które należało zachować - niektóre znajdowały się w wąskim rozstawie, w jedynym miejscu, w którym możliwy był wjazd na działkę. Biorąc pod uwagę wszystkie obostrzenia, zaprojektowałem podłużny dom, który nie tylko zmieścił się na wyznaczonym odcinku działki, ale również nie zaingerował w otaczającą naturę – zdradza architekt Marcin Tomaszewski.

Proste formy RE: LONG HOUSE

Bryle nadano geometryczne i proste formy, a dynamikę zapewniają jej przesunięcia pomiędzy segmentami, z których skomponowano gmach.

Inwestorowi zależało na modernistycznym wyglądzie, stąd zastosowane przeze mnie detale na budynku w postaci czarnych, stalowych ceowników malowanych proszkowo – mówi architekt.

Pozostałe materiały użyte w projekcie to biały i grafitowy tynk oraz kamień od Grassi Pietre. Architekt zastosował tradycyjną technologią żelbetową wypełnioną Porothermem.

Bryła domu jak rzeźba

Frontową część bryły potraktowano jak rzeźbę - poza drzwiami wejściowymi architekt nie zaprojektował okien w tej części domu. Zostały one zlokalizowane od zachodniej i południowej strony bryły. Projekt obejmował także dwustanowiskowy garaż oraz wnętrze domu. Na aranżacje pomieszczeń składają się drewniane elementy w biało-szarej kolorystyce. Cechą wyróżniającą wnętrze są schody wyprodukowane w Hiszpanii, mające zaledwie 5 cm grubości, 150 cm wysięgu oraz tytanowe trzpienie w środku.

Projekt autorstwa pracowni REFORM Architekt: RE LONG HOUSE został zrealizowany w 2019 roku.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także