Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Dom na skarpie: niesamowity projekt z Katowic!

Autor: Ewa Kozioł
25 lut 2020 10:52

Jest prosty, pozbawiony ozdobników, został jednak zaprojektowany w mocno nachylonym terenie, z którym tworzy intrygująca relację. Zobaczcie projekt pięknego Domu na skarpie.

  • Dane Techniczne:

Działka, której zostanie zbudowany dom znajduje się na przedmieściu Katowic, na zakończeniu wąskiej uliczki z typową zabudową jednorodzinną. Od strony wjazdu, w części frontowej teren utrzymuje poziom ulicy, następnie jego poziom płynnie, ale znacząco idzie w dół.

Działka wykazuje znaczący spadek terenu. Różnica między jej frontową częścią, a końcowym punktem, to 8-10 metrów. Poza granicą działki teren nadal opada. Z uwagi na to cały obszar bardziej nadaje się na górkę saneczkową niż na działkę budowlaną. I choć teren wydaje się kiepski pod zabudowę to jednak ma on jeden niepodważany walor krajobrazowy: otwiera się na duży, niezabudowany i atrakcyjny widokowo obszar – podkreśla projektant Adam Zwierzyński z MUS ARCHITECTS. 

Jednak dzięki odpowiedniemu podejściu do tematu zarówno właściciela, jak i projektanta udało się zastane minusy zamienić na plusy i tym samym stworzyć ciekawą, intrygująca przestrzeń – architekturę tworząca dobrą relację z zastanym terenem.

Idea projektu 

Pomysł na ten dom był prosty i wynika on z wytycznych urbanistycznych. Liniowo rozłożony program funkcjonalny startuje w strefie wejściowej domu i przesuwa się wzdłuż wschodniej (północno-wschodniej) granicy działki ignorując zbocze i spadek terenu. W ten sposób powstaje prostopadłościan położony w strefie podjazdu na ziemi, a następnie unoszący się nad zboczem góry w głębi działki.

Dom jest zamknięty od strony zabudowanej działki sąsiedniej, natomiast całkowicie otwiera się na ścianę lasu oraz widok na otwartą przestrzeń poza terenem opracowania.

Rozkład pomieszczeń

Dom ma powierzchnię około 100 metrów kwadratowych. Program funkcjonalny jest prosty i typowy. Składa się z pokoju gościnnego, łazienki, pomieszczenia gospodarczego, kuchni z jadalnią i salonem oraz sypialni z łazienką.

Prostopadłościenna bryła domu została znacząco podniesiona nad poziom terenu działki. Postawiliśmy ją na dwóch masywnych żelbetowych tarczach, dzięki czemu dom góruje nad otoczeniem i ma wspaniały widok na korony drzew oraz w dalszej części na położony niżej rozległy teren otwartych łąk – mówi projektant Adam Zwierzyński. 

Z salonu, sypialni oraz łazienki mamy dostęp do tarasu znajdującego się na poziomie domu oraz zlokalizowanego kilka metrów niżej – tarasu naziemnego, dostępnego poprzez lekkie schody stalowe schodzące do poziomu terenu. Dodatkowym atutem podniesionej bryły domu jest możliwość stworzenia zadaszonego tarasu – naturalnie przykrytego architekturą.

Konstrukcja, materiały, estetyka

Prostopadłościenną bryłę wspierają dwie masywne tarcze żelbetowe, które w domu stanowią podstawowe ściany wydzielające pomieszczenia. Rozdzielają one strefę wejściową, gospodarczą, od otwartej strefy dziennej oraz prywatną część nocną domowników. Elewacja zachodnia została w pełni przeszklona. Pozostałe ściany są w znaczącej części pełne, żelbetowe.

Autor projektu: Adam Zwierzyński, właściciel pracowni MUS ARCHITECTS, www.musarch.pl

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także