Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Dom w Gliwicach. Nowoczesny projekt od Medusa Group

Autor: Urszula Tatur
03 kwi 2020 17:37

Otoczenie budynku tworzą budynki mieszkalne i gospodarcze nie posiadające jednorodnego charakteru. Uniemożliwiało to zdefiniowanie dominujących cechy stylistycznych, do których należałoby nawiązać w projekcie. Projekt podporządkowano zatem wymaganiom funkcjonalnym postawionym nam przez inwestora oraz walorom krajobrazowym okolicy. Opowiadają o nim architekci z Medusa Group.

  • Dane Techniczne:

W projekcie postawiliśmy na współczesną formę architektoniczną z dużą ilością przeszkleń od strony południowej. Kompozycję cechuje prostota i umiar. Poprzez delikatne nadwieszenie, masywna horyzontalna bryła zyskać ma odcięcie dające jej oddech i lekkość. Część parterowa pozostaje w projekcie wycofana względem obrysu dachu budynku, tworząc wokół zewnętrzną przestrzeń rekreacyjną z oczkiem wodnym, tarasami i ogrodem żwirowym. Ten zabieg ma również na celu wizualne odjęcie masy prostopadłościennej bryle. Powierzchnia dachu pełni w tych miejscach funkcję okapów, które podkreślają półprywatny charakter tych, otwartych kieszeni domu.

Przyjęty układ funkcjonalny budynku znalazł odzwierciedlenie w jego architekturze. Na parterze w części północnej zlokalizowana jest główna strefa wejścia, połączoną bezpośrednio z garderobą.
W części wschodniej znalazł się garaż dwustanowiskowy, pomieszczenia gospodarcze oraz kuchnia. Południową część parteru zajmuje przestronny salon z jadalnią, przylegający do centralnie umieszczonego patio. Pokój dzienny połączyliśmy funkcjonalnie z ogrodem poprzez przeszklenia, umożliwiające wyjście na taras.

Wewnętrzne patio oddziela opisywaną strefę dzienną od części rekreacyjnej. Na jej układ funkcjonalny składają się zlokalizowane od zachodu niewielkie domowe SPA i siłownia, studio oraz pokój gościnny z łazienką od wschodu.

Pomiędzy głównym wejściem, a strefą dzienną zlokalizowaliśmy schody prowadzące na piętro ze strefę nocną. Ta przestrzeń podzielona jest na dwie niezależne części. Od wschodu mieści się główna sypialnia z garderobą, łazienka i gabinetem. W północnym skrzydle piętra znalazły się pokój dziecka wraz z łazienką i biblioteką.

Elewacje domu pokryte są w projekcie okładziną z płyt kompozytowych w kolorze szarym nadając budynkowi elegancji, szlachetności i minimalizmu.

Daria Cieślak, Przemo Łukasik, Łukasz Zagała

__________
lokalizacja: Gliwice
architekci: Przemo Łukasik, Łukasz Zagała
współpraca autorska: Daria Cieślak, Konrad Basan, Marcel Badetko
inwestor: prywatny
konstrukcja: Statyk
powierzchnia terenu: 9849 m²
powierzchnia zabudowy: 733 m²
powierzchnia użytkowa: 542 m²
powierzchnia całkowita: 724 m²
projekt: 2013
realizacja: 2018
fotografie: Tomasz Zakrzewski

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także