Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Jak ekologicznie palić w piecu? Czy znacie te trzy zasady?

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
29 paź 2020 11:23

Aby w domach było ciepło i przytulnie, już nie sporadycznie, a regularnie palimy w piecach. Czy robimy to efektywnie i ekologicznie? Czy nie szkodzimy sobie samym? Łatwo to sprawdzić. Wystarczy swoje praktyki porównać z trzema zasadami ekologicznego palenia w piecu.

Na początku tego roku Główny Urząd Statystyczny przedstawił raport „Zużycie energii w gospodarstwach domowych w 2018 roku”. Jest to cykliczne badanie, przeprowadzane co trzy lata, analizujące różne aspekty pozyskiwania i wykorzystywania energii w gospodarstwach domowych. Dane zgromadzone w tym raporcie pokazują, że w Polsce do ogrzewania pomieszczeń przede wszystkim wykorzystuje się węgiel kamienny i drewno opałowe. I choć wzrasta popularność gazu ziemnego i energii elektrycznej, w naszych domach najczęściej używamy kotłów centralnego ogrzewania na paliwa stałe (jedno- i dwufunkcyjnych).

Prawie połowa domów w Polsce nadal ogrzewana paliwem stałym. Czy wiemy jak palić w piecu?

Według ostatnich danych GUS-u ponad 45 proc. gospodarstw domowych w Polsce najczęściej jest ogrzewanych węglem i drewnem. Oczywiście, następuje dywersyfikacja źródeł energii, ale przebiega ona stopniowo - także ze względu na zasobność naszych portfeli. Dlatego warto szeroko mówić o tym, że są takie rozwiązania, takie metody i takie nawyki, które umożliwiają na przykład bezdymne palenie węglem - mówi Orest Michalczuk, dyrektor handlowy Energo.

Jak palić w piecu. Zasada pierwsza: rozpalaj w piecu od góry

Technik rozpalania w piecu jest zapewne tyle, ilu palaczy, ale najczęściej praktykowane są dwie: od dołu, czyli według schematu: na dole rozpałka, na niej drewno i węgiel na wierzchu, oraz od góry, czyli w odwrotnej kolejności: na dole węgiel, na nim drewno i rozpałka na górze. Przy czym ta pierwsza, cały czas najpopularniejsza, skutkuje dużą utratą ciepła oraz dużą emisją dymu i zanieczyszczeń. Druga metoda jest rzadziej stosowana, ale pozwala ona uzyskać więcej ciepła i bardzo ogranicza powstawanie dymu i emisję rakotwórczych substancji. Ponadto rozpalać od góry można niezależnie od typu pieca i jakości opału.

Gdy rozpalamy od dołu górne warstwy opału, zanim zajęte zostaną przez ogień, zazwyczaj mocno dymią. W ten sposób opał osusza się i traci kaloryczność. Zamiast ciepła mamy dym, wraz z którym ulatują nie tylko para wodna i zanieczyszczenia, ale także energia. Gdy rozpalamy od góry, żar z rozpałki mamy na wierzchu paleniska. Dym z ogrzewanego opału musi przejść przez ogień, w którym się wypala, oczyszcza i… znika. Dzięki temu mniej trujących substancji trafia do powietrza, mamy też mniej sadzy w kominie i nie tracimy ciepła.

Zasada druga: postaw na dobry opał

O zakupie takiego czy innego węgla zazwyczaj decyduje jego cena. Wybór tego, co tańsze, nie zawsze oznacza, że wybraliśmy również to, co dobre dla naszego domowego budżetu i środowiska. Dlatego gdy kupujemy opał, zwracajmy uwagę na jego uziarnienie, kaloryczność, spiekalność, a także zawartość siarki i popiołu.

● Uziarnienie - powinno być takie, jakie zalecane jest przez producenta pieca. W innym przypadku może dojść do tego, że palenie będzie nieefektywne, może też nastąpić uszkodzenie kotla, a nawet utrata gwarancji na urządzenie. Dotyczy to przede wszystkim pieców 5. klasy.
● Wartość opałowa, inaczej kaloryczność - im wyższa, tym mniej paliwa będziemy potrzebowali do ogrzania danego budynku. Wysoka wartość opałowa to około 25–30 MJ/kg.
● Zawartość siarki - warto sprawdzić, ile tlenku siarki znajduje się w spalinach danego opału. Im jest go mniej, tym lepiej dla powietrza, którym oddychamy, oraz instalacji kotła, której nie służy kwas siarkowy.
● Spiekalność - powinna ona być jak najniższa i nie przekraczać 20 RI, a najlepiej, aby była bliska zeru, tak jak w produktach marki Energo. Wówczas nie powstają uciążliwe spieki, czyli bryły spieczonego węgla, które utrudniają obsługę pieca. Spieki to też dodatkowy, kłopotliwy odpad.
● Zawartość popiołu - najlepiej, gdy po spaleniu węgla zostaje go jak najmniej. Wówczas wiemy, że opalamy dom węglem, a nie jego substytutem.

 

 

Komentarze

Zaloguj się