Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Odświeżamy kuchnię. Ekspert odpowiada jak to najlepiej zrobić

Autor: Radosław Zieniewicz
20 lip 2016 09:27

Kuchnia to jedno z najważniejszym pomieszczeń w każdym domu. Oprócz przygotowywania i spożywania posiłków, właśnie tam toczy się najczęściej nasze życie rodzinne i towarzyskie. Jeżeli planujemy remont tego wnętrza, warto dokładnie go przemyśleć – w końcu to decyzja na co najmniej kilka najbliższych lat. Pytanie też, czy lepiej w tej kwestii skorzystać z pomocy profesjonalistów, czy też zamienić się w „złotą rączkę” i samemu przeprowadzić remont.

Kuchnię remontujemy zazwyczaj raz na co najmniej kilka czy nawet kilkanaście lat. Dlatego decyzja dotycząca wyposażenia i wykończenia tego wnętrza jest bardzo ważna.

Jak wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie marki Hotpoint, blisko 1/3 ankietowanych (28%) ma zamiar zmienić wygląd tego pomieszczenia w te wakacje. Ponadto 40% respondentów zadeklarowało, że na czas remontu zamierza wziąć urlop. Czy to oznacza, że prace remontowe planujemy najczęściej wykonać sami?

Remont – wykonany własnoręcznie czy przy pomocy  profesjonalistów?

Analizując wyniki badania można stwierdzić, że Polacy należą do bardzo zaradnych osób. Spośród ankietowanych planujących remont kuchni, zdecydowana większość deklaruje chęć przeprowadzenia przynajmniej części remontu samodzielnie (69%).

Jedynie 8% planuje skorzystać z usług architekta wnętrz, a 29% powierzy cały remont fachowcom. Aż 83% ankietowanych deklaruje samodzielne pomalowanie ścian. Co ciekawe, 55% respondentów jest gotowa podjąć się prac przy instalacji oświetlenia, połowa wymienić własnoręcznie sprzęty AGD, a prawie połowa położyć kafelki (49%). Co trzeci badany, przeprowadzając remont, podejmie się też wymiany podłogi (35%).

Etapy remontu, które rzadziej są wykonywane samodzielnie, to bardziej zaawansowane prace remontowe, wymagające dodatkowych kwalifikacji, takie jak: przebudowa instalacji wodnej, elektrycznej i gazowej.

Jaka powinna być nowa kuchnia?

Michał Górecki, wspołwłaściciel bloga „Mike & Mary”, który marka Hotpoint objęła swoim patronatem (http://mikemary.pl), twierdzi, że kuchnia przede wszystkim powinna być ergonomiczna:

Jeśli chodzi o kuchnię, to najważniejsza jest funkcjonalność. Jest mnóstwo projektów kuchni, które są śliczne, choć w praktyce zupełnie się nie sprawdzają. Warto zadbać przede wszystkim o to, by istniały odpowiednie ciągi komunikacyjne. Należy wyobrazić sobie, co i jak robimy w kuchni: jak przychodzimy z zakupami, gdzie je kładziemy, wkładamy do lodówki etc. Następnie droga między lodówką a blatem – mycie, przygotowywanie, gotowanie i pieczenie. To wszystko ma duże znaczenie. Jeśli na tym etapie popełnimy błąd, to korzystanie z kuchni będzie po prostu niewygodne” – podpowiada Michał Górecki.

Niewątpliwie, oprócz samej aranżacji wnętrza, bardzo ważną rolę w kuchni odgrywają sprzęty AGD – mają nam ułatwić codzienne funkcjonowanie, a przy tym powinny być estetyczne. Stylowe i wielofunkcyjne urządzenia znajdziemy np. w ofercie marki Hotpoint.

Marka stworzyła nową linię urządzeń z myślą o ich idealnym dopasowaniu do każdego wnętrza. Dzięki temu, przy tworzeniu zabudowy, dowolne produkty z gamy (piekarniki, piekarniki parowe, kuchenki mikrofalowe z funkcją piekarnika, ekspres do kawy, lodówki, zamrażarki i zmywarki) mogą  estetycznie ze sobą współgrać i tworzyć harmonijną całość.

Przykładem urządzenia z tej linii jest najnowszy piekarnik marki, wyposażony w szereg funkcji specjalnych, które po odpowiednim zaprogramowaniu same przeprowadzą proces pieczenia. Wśród nich możemy wybrać m.in: funkcję Slow Cooking (unikalny sposób pieczenia, pozwalający na przygotowanie posiłku w dłuższym czasie, ale przy całkowitym zachowaniu jego aromatu, smaku oraz najważniejsze – wartości odżywczych), czy programy z termosondą, które pozwalają na przygotowanie potrawy w sposób, jaki najbardziej lubimy – bez ustawiania czasu i funkcji pieczenia. 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także