
Pielęgnacja drewnianego blatu
Drewniane blaty, deski czy wyspy kuchenne to przestrzeń szczególnego przeznaczenia. Kawa, wino i ostre noże - to codzienność, z którą „zmagają się” blaty z drewna. Dlatego zarówno pod względem częstotliwości, jak i sposobów użytkowania wymagają odpowiedniej dbałości.

W przypadku powierzchni roboczych w kuchni, gdzie przygotowywane jest jedzenie, równie ważne jak efekt wizualny są walory zdrowotne. Przy wyborze odpowiedniego pielęgnatu należy więc sprawdzić czy spełnia normy dopuszczające go do kontaktu z żywnością. Najlepsze w tym wypadku będą produkty bazujące na naturalnych składnikach, jak oleje i woski pochodzenia organicznego.
Jak stosować olejowoski „krok po kroku”?
1. Oczyścić i osuszyć powierzchnię drewnianą
2. Usunąć stare powłoki malarskie i lakiernicze
3. Przed nałożeniem powłoki olejowej usunąć pył ze szlifowania przy pomocy miotły lub odkurzacza
4. Nakładać cienką warstwę zgodnie z kierunkiem słojów drewna za pomocą niekłaczącej szmatki, wałka lub pędzla
5. Pozostawić do wyschnięcia przez 8 do 10 godzin, zapewniając dobrą wentylację
6. Powtórzyć aplikację 2-3 razy. W przypadku renowacji wystarczy nałożenie pojedynczej warstwy
7. Pamiętaj, aby po umyciu, zawsze wycierać drewnianą powierzchnię do sucha.
Zobacz także: Plamy i zacieki na ścianach - jak się ich pozbyć?