Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Pielęgnacja drewnianego blatu

Autor: Wojciech Napora
27 lut 2020 08:48

Drewniane blaty, deski czy wyspy kuchenne to przestrzeń szczególnego przeznaczenia. Kawa, wino i ostre noże - to codzienność, z którą „zmagają się” blaty z drewna. Dlatego zarówno pod względem częstotliwości, jak i sposobów użytkowania wymagają odpowiedniej dbałości.

W przypadku powierzchni roboczych w kuchni, gdzie przygotowywane jest jedzenie, równie ważne jak efekt wizualny są walory zdrowotne. Przy wyborze odpowiedniego pielęgnatu należy więc sprawdzić czy spełnia normy dopuszczające go do kontaktu z żywnością. Najlepsze w tym wypadku będą produkty bazujące na naturalnych składnikach, jak oleje i woski pochodzenia organicznego. 

Jak stosować olejowoski „krok po kroku”?

1. Oczyścić i osuszyć powierzchnię drewnianą
2. Usunąć stare powłoki malarskie i lakiernicze
3. Przed nałożeniem powłoki olejowej usunąć pył ze szlifowania przy pomocy miotły lub odkurzacza
4. Nakładać cienką warstwę zgodnie z kierunkiem słojów drewna za pomocą niekłaczącej szmatki, wałka lub pędzla
5. Pozostawić do wyschnięcia przez 8 do 10 godzin, zapewniając dobrą wentylację
6. Powtórzyć aplikację 2-3 razy. W przypadku renowacji wystarczy nałożenie pojedynczej warstwy
7. Pamiętaj, aby po umyciu, zawsze wycierać drewnianą powierzchnię do sucha.

Zobacz także: Plamy i zacieki na ścianach - jak się ich pozbyć?

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także