Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Modernistyczne wnętrze domu w Piasecznie

Autor: Wojciech Napora
11 gru 2019 08:05

Dom w Piasecznie to realizacja warszawskiego architekta Pawła Wyrzykowskiego. Cały projekt utrzymany jest w ponadczasowym i eleganckim stylu modernistycznym, ale z elementami nadającymi poczucie komfortu i ocieplającymi wnętrze.

W pomieszczeniach, znajdujących się na parterze utrzymana została kolorystyka szarości, złamanej bieli i ciemnego grafitu. Do części dziennej prowadzi przedsionek, który został wydzielony za pomocą drzwi przesuwnych, które tak jak sama bryła budynku, nawiązują do stylistyki Bauhausu. To niewielkie pomieszczenie zostało wykończone w lakierowanej zabudowie w kolorze ciemnego grafitu. Warszawski architekt znalazł tu miejsce na sprytnie ukryte szafy wnękowe, zaś panele z drugiej strony skrywają wejście do toalety.

Warto zwrócić też uwagę na drzwi wejściowe, wykonane niemalże w całości ze szkła – w stalowej lakierowanej ramie zostały osadzone przeszklenia z czterech rodzajów szkła. Przedsionek przechodzi w salon, którego centralną część stanowi kominek w minimalistycznej formie. Wnętrze zostało ocieplone ciekawym dywanem, a przez duże przeszklenia roztacza się piękny widok na ogród. Z tego samego powodu szklaną zabudowę zastosowano również przy klatce schodowej, za którą znajduje się gabinet z funkcjonalnym miejscem na książki. Wszystkie pomieszczenia przenikają się – salon łączy się z kuchnią. Tutaj miejsce do gotowania zostało zintegrowane ze stołem wykończonym w ciemnobrązowym dębowym fornirze – drewno przejęło funkcję ocieplenia przestrzeni.

Minimalistycznie i z klasą na piętrze

Na piętrze zlokalizowane są dwie sypialnie: główna połączona z łazienką i gościnna z łazienką i garderobą. Również tutaj pomieszczenia oddzielone są od siebie w subtelny sposób, dający wrażenie przenikania się przestrzeni. Jasna kolorystyka ciekawie kontrastuje z ciemnobrązową podłogą z olejowanego dębu. Pokój kąpielowy wręcz wtapia się w sypialnię. Wolno stojące wanna i umywalka renomowanej firmy Antonio Lupi stanowią ozdobę wnętrza. Ze względów praktycznych toaleta została umieszczona w oddzielnym pomieszczeniu. Podobną kolorystkę zastosowano w pokoju gościnnym, utrzymany jest w kolorystyce szarości i ciemnego brązu.

Natomiast w przynależącej do niego łazience dominuje ciemny brąz na podłodze i na zabudowie umywalki i WC, z kolei ściany wykończone są brązowo–szarym kamieniem w szlifie. Całość zaprojektowano w bardzo oszczędnej formie, głównie przy użyciu mebli wolno stojących.

Zobacz także: Warszawskie mieszkanie po generalnym remoncie.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także