Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Połączenie klasyki z nowoczesnością

Autor: Wojciech Napora
23 maj 2018 16:06

Rodzice kupili Ani dwupokojowe mieszkanie w nowo wybudowanym bloku na jednym z warszawskich osiedli. Dziewczyna czuła ogromną wdzięczność za hojny prezent, który niezmiernie ułatwił jej życiowy start. Radość z posiadania własnego gniazdka mąciło jednak wrażenie ciasnoty, panujące we wnętrzach. Radę na to znalazła architektka Małgorzata Górska-Niwińska w Pracowni MGN, poproszona o pomoc w zaprojektowaniu wystroju.

Zaproponowała mianowicie połączenie kuchni z salonem, tak by mogła powstać całkiem spora strefa dzienna. To nie był koniec zmian. Postanowiono bowiem poprawić także niezbyt funkcjonalny układ innych pomieszczeń. Zlikwidowano na przykład prowadzący do sypialni wąski korytarzyk. Część jego powierzchni została przeznaczona na powiększenie trudnej do zagospodarowania, niewielkiej łazienki, a w pozostałej urządzono garderobę. W wyniku tego rozwiązania odpadła konieczność wstawiania do pokoju zagracających wnętrze, masywnych szaf. 

Modernizacja wymagała oczywiście uciążliwego remontu, ale opłaciło się, bo gdy zniknęły dzielące przestrzeń ściany, Ania zyskała mieszkanie, o jakim zawsze marzyła. Można więc było przystąpić do najprzyjemniejszego etapu prac – wykańczania wnętrz. Właścicielka nie miała sprecyzowanego zdania, jaki styl najbardziej jej odpowiada. Skłaniała się do nowoczesności, ale bliska jej sercu była również bardziej dekoracyjna klasyka. Trudny wybór! Nie musiała go jednak dokonywać, bo projektantka uznała, że pogodzenie nawet najbardziej odmiennych upodobań nie jest żadnym problemem. Pomysłowo połączyła obydwie koncepcje aranżacyjne, tworząc wystrój nie tylko dopasowany do gustu właścicielki, ale i bardzo spójny.

Aneks kuchenny

Wielkość kuchni została dostosowana do upodobań Ani, która bardzo lubi gotować. Zabudowa w kształcie litery U zapewnia jej długie blaty robocze, odpowiednie do eksperymentów kulinarnych oraz mnóstwo schowków, w których może trzymać potrzebne do tego produkty i naczynia. Fronty szafek zostały wykończone ozdobnymi listwami, które przełamują nowoczesny charakter zabudowy kuchennej z wysoką szafą na jednej ścianie i półwyspem, umownie oddzielającym ten aneks od reszty strefy dziennej.

Ścianę za płytą grzewczą chroni duża tafla barwionego szkła, którego odcień został dopasowany do koloru ścian w części wypoczynkowej pomieszczenia.

Jadalnia

Nad stołem na toczonych nogach w starym stylu wiszą minimalistyczne lampy z kloszami z betonu. Kanapa o nowoczesnej formie, a pod sufitem – listwy ozdobne sztukateryjne z dawnych kamienic rodem. Jak widać, z pozoru nieprzystające do siebie koncepcje aranżacyjne mogą żyć w pełnej symbiozie.

Część jadalną urządzono pod przeszkloną ścianą. O wyborze tego miejsca, oddalonego od aneksu kuchennego, zadecydowało głównie padające z okna naturalne światło. Stół bowiem służy właścicielce nie tylko do jedzenia, ale także do pracy.

Sypialnia

Szerokie wejście do sypialni można zasłonić, zaciągając zasłony albo zasunąć chowane w ścianie drzwi. W niewielkiej sypialni króluje duże łóżko z tapicerowanym zagłówkiem. Ścianę za wezgłowiem wykończono dekoracyjnie listwami sztukateryjnymi, tworzącymi rodzaj panneau. Boczną ścianę zagospodarowano półkami, przeznaczonymi na książki i ozdoby.

Dobre oświetlenie do czytania przed snem dają oryginalne kinkiety z dwoma źródłami światła. Zamiast tradycyjnych szafek nocnych – lekkie stoliki, które w razie potrzeby można przenieść do salonu, by służyły jako stoliki kawowe.

Łazienka

Po powiększeniu łazienki kosztem wąskiego korytarzyka, powstało przestronne pomieszczenie, w którym zmieściły się wszystkie urządzenia sanitarne i niezbędne schowki. W szafce pod umywalką ukryto pralkę.

Całą szerokość pomieszczenia zajmuje obszerna kabina prysznicowa bez brodzika (odpływ jest w odpowiednio wyprofilowanej podłodze), wydzielona z łazienki ścianką ze szkła hartowanego. Wnętrze wykończono dużymi płytkami pięknie żyłkowanego marmuru.

Zobacz także: Nowoczesne, białe wnętrze domu.  

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także