Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Zimowe prace w ogrodzie: co i kiedy można przycinać?

Autor: Wojciech Napora
19 gru 2019 10:18

Przycinanie, wykonywane zgodnie ze sztuką, służy roślinie. Celem cięcia zimowego jest głównie usunięcie starych i chorych pędów, usunięcie gałązek krzyżujących się w taki sposób, że ich wzajemne ocieranie się podczas wiatru uszkadza korę, prześwietlenie koron drzew owocowych i pobudzenie do dynamicznego wzrostu nowych i zdrowych pędów. Jednym z błędów jest zaniechanie cięcia.

Do momentu przycinania należy obserwować krzewy i drzewa, by ocenić jak przetrwały okres zimy. Należy także ocenić co im dolega, czyli czy mają połamane, chore, uschnięte gałęzie oraz czy widoczne są oprzędy zimujących szkodników lub tzw. mumie na drzewach owocowych.

Zimowe cięcie można zacząć wykonywać już w drugiej połowie stycznia, jeśli pogoda na to pozwala. W lutym i marcu można formować żywopłoty z tui skracając o połowę ubiegłoroczne pędy oraz buki pospolite. W marcu zazwyczaj przycina się w ten sam sposób bukszpan, cis i ligustr. Zależnie od pogody i wysokości temperatury można także przeprowadzać cięcia formujące i odmładzające iglaków - sosen, świerków i modrzewi. Drzewa liściaste, jak kasztanowce, brzozy, orzechy włoskie, wiązy, klony wymagają uważnej obserwacji i szybkich decyzji, ponieważ ich soki zaczynają krążyć już pod koniec zimy. Zbyt późne przycięcie narazi te drzewa na osłabienie lub chorobę wskutek tzw. płaczu, czyli sączenia się po korze wody z solami mineralnymi, które miały trafić do korony drzewa.

Czytaj także: Ochrona domowników przed skutkami smogu. 

Wśród drzew owocowych w tym okresie przycina się gatunki mrozoodporne, jak jabłonie, śliwy i grusze. Warto również pamiętać, że podczas jednego zabiegu prześwietlania drzew można przyciąć nie więcej niż 15% korony. Lepiej jest przycinać rośliny etapami, niż zbyt drastycznie za jednym razem, co naraża rośliny na choroby i może prowadzić do zamierania. W prawidłowej technice cięcia liczy się również wybór odpowiedniego dnia, który powinien być słoneczny, suchy i niezbyt mroźny – temperatura powietrza ok. 0 stopni.

Przycinać czy nie przycinać?

Przycinanie, wykonywane zgodnie ze sztuką, służy roślinie. Celem cięcia zimowego jest głównie usunięcie starych i chorych pędów, usunięcie gałązek krzyżujących się w taki sposób, że ich wzajemne ocieranie się podczas wiatru uszkadza korę, prześwietlenie koron drzew owocowych i pobudzenie do dynamicznego wzrostu nowych i zdrowych pędów. Jednym z błędów jest zaniechanie cięcia, a efekty takiego podejścia są najlepiej widoczne na przykładzie młodych krzewów, w których przycinane gałązki są dobrze rozkrzewione i gęsto pokryte liśćmi w kontrze do „łysych” nieprzycinanych dolnych partii.

Jeśli przyczyną tego typu zaniechania jest trudność techniczna przycinania najniższych stref krzewu, warto sięgnąć po nożyce na wysięgniku.

Podstawową zasadą prawidłowego cięcia jest jakość ostrzy, które zawsze powinny być idealnie czyste i ostre. Tępe ostrze rozszarpują tkanki roślin i wówczas zamiast gładkiego cięcia powstaje poszarpana powierzchnia, która ciężko się zabliźnia, a przez powstałą ranę z łatwością wnikają choroby i szkodniki.

Systematyczne przycinanie drzew i krzewów, wykonywane zgodnie ze sztuką przyczyniają się do zdrowego rozwoju tych roślin, a każdy miłośnik ogrodu przyzna, że zadbane drzewa i żywopłoty, topiary nie tylko zdobią ogród, ale również wpływają na tworzenie korzystnych warunków środowiska: zmniejszają ilość dwutlenku węgla, produkują tlen, oczyszczają powietrze, tłumią hałas świata zewnętrznego. Są też schronieniem dla ptaków, bez których ogród traci swój urok.

Źródło: Honda.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także