Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Różne odcienie zieleni: najsłynniejsze odmiany herbaty zielonej

Autor: Urszula Tatur
12 lis 2020 12:43

Delikatna w smaku, pobudzająca, niezawierająca żadnych kalorii – mowa o pysznej herbacie zielonej. To także ogromne źródło przeciwutleniaczy i innych wartości odżywczych. Możemy ją pić o każdej porze dnia, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy odczuwamy spadek energii lub po prostu mamy ochotę na smaczny napar. Jakie są rodzaje zielonej herbaty i dlaczego warto ją pić?

Pochodząca z Chin herbata zielona jest najstarszą herbatą świata. Przygotowywana tylko z liści kamelii chińskiej swój smak i naturalny kolor zawdzięcza delikatnemu utlenieniu. Obecne, oprócz Chin, plantacje dobrych jakościowo krzewów herbacianych są w Japonii, Wietnamie, Indonezji oraz na Sri Lance. Wbrew pozorom, przygotowanie dobrego naparu z tej odmiany herbaty to niełatwe zadanie. Każdy rodzaj herbaty zielonej możemy łatwo przeparzyć, co z kolei powoduje jej gorzki, niesmaczny posmak. Standardowo, zieloną herbatę powinniśmy zalewać wodą o temperaturze między 80 a 90°C i parzyć pod przykryciem maksymalnie 3 minuty, ale nie mniej niż 2 – warto zatem zaopatrzyć się w zegarek i specjalny termometr do wody. Według tradycyjnego chińskiego procesu zaparzania pierwszy napar należy wylać, a spożyć dopiero drugi. Liście zielonej herbaty możemy wykorzystać kilkukrotnie, a każde następne parzenie charakteryzuje się delikatniejszym smakiem. Oprócz klasycznej istnieje kilka ciekawych rodzajów tej herbaty, na które warto zwrócić większą uwagę, a na pewno spróbować.

Gunpowder – chińska klasyka

Odmiana Gunpowder pochodzi z prowincji Anhwei. Swoją nazwę zawdzięcza nietypowo zwiniętym listkom, przypominającym niewielkie kulki prochu strzelniczego, które rozwijają się po zalaniu. Po zaparzeniu posiada charakterystyczny słodko-gorzki smak, chociaż niektórzy wolą drugi, delikatniejszy napar. Herbatę Gunpowder dobrze włączyć do codziennej diety: pierwsza, mocniejsza filiżanka pobudzi do działania dzięki dużej zawartości teiny, sprawdzi się więc idealnie do śniadania. Kolejne napary z tych samych liści mają właściwości odprężające, warto ją zatem zaparzyć do wieczornego filmu lub książki.

Sencha – japońska alternatywa

Najpopularniejsza japońska odmiana herbaty zielonej to sencha. Liście zbiera się na przełomie kwietnia i maja, a proces utleniania zachodzi przy użyciu pary wodnej. Tak przygotowane przypominają małe igiełki. Sencha charakteryzuje się mocno owocowo-trawiastym, delikatnie morskim aromatem oraz posiada intensywną, przepiękną złoto-zieloną barwę. Należy ją parzyć w 80°C. Japońska sencha polecana jest osobom odchudzającym się, ponieważ ułatwia trawienie i wspomaga spalanie tłuszczu. Jest także bogatym źródłem polifenoli, odpowiadających za zwalczanie wolnych rodników, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia skóry.

Matcha – japoński zielony proszek

Mocno zielona japońska matcha to rodzaj sproszkowanych liści herbaty zielonej. Historyczna popularność matchy zaczyna się u… mnichów buddyjskich w XVIII wieku, którzy zauważyli, że sproszkowana herbata pomaga im utrzymać wielogodzinną koncentrację podczas medytacji. Różnicą między innymi odmianami tej herbaty – oprócz formy, w jakiej ją kupujemy – jest uprawa wykorzystywanych do matchy krzewów. Jej charakterystyczny smak przypominający umami uzyskuje się poprzez mocne zacienienie plantacji – jest to kluczem w jej uprawie. Osoby dopiero zaczynające przygodę z tą odmianą muszą przyzwyczaić się do mocnej kwasowości, podobnej jak w kawie. Stąd też matcha jest często porównywana z kawą, ponieważ działa jak naturalny energetyk. Posiada ogromną ilość teiny, której pobudzający efekt – w przeciwieństwie do kofeiny – utrzymuje się kilka godzin i wypłukuje się z organizmu „stopniowo”.

Kompozycje z zieloną herbatą

Herbata zielona stanowi także doskonałą podstawę do różnych herbacianych mieszanek. Dodaje się do niej liofilizowane lub kandyzowane owoce i bakalie, suszone płatki kwiatów, czasami inne rodzaje herbaty. Najczęściej można ją także spotkać z kwiatowymi ekstraktami, na przykład z ekstraktem jaśminowym, nadającym przepiękny zapach i słodkawy, wyjątkowy smak.

Kubek naparu z każdego rodzaju herbaty zielonej to doskonałe antidotum na jesienno-zimową chandrę i zmęczenie. Oprócz właściwości pobudzających i energetyzujących to prosta droga do smuklejszej sylwetki, lepszego samopoczucia, młodszej skóry i większej odporności. Warto włączyć ją do codziennej diety jako pyszny dodatek do śniadania lub kolacji, aby w pełni korzystać z jej dobroczynnych wartości.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także