Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

AGD: wolnowar czy szybkowar?

Autor: Wojciech Napora
02 marz 2020 07:23

W kuchni korzystamy z wielu rodzajów urządzeń, które mają nas wspomóc w przygotowaniu posiłków. Wśród nich znajdziemy również wolnowar i szybkowar. W który warto zainwestować?

W przygotowywaniu smacznych, esencjonalnych, a przede wszystkim zdrowych potraw niezastąpiony będzie wolnowar. Szybkowary z kolei służą do szybkiego przygotowania potraw, które nie wymagają „wyciągania” smaku. Gotowanie w tego typu urządzeniu odbywa się pod ciśnieniem, które wymaga stałego zamknięcia urządzenia, a to z kolei uniemożliwia doprawianie potraw. Dodatkowo szybkowar podgrzewa gorące powietrze nawet do temperatury 200 stopni, co niekoniecznie dobrze wpływa na aromat i smak przygotowywanego w nim mięsa czy warzyw. 

Bez wątpienia sporym autem przemawiającym za wolnowarem jest sposób przygotowania dań. Powstają one przy minimalnym wysiłku z naszej strony. Proces gotowania polega na umieszczeniu uprzednio przygotowanych składników w misie oraz ustawieniu odpowiedniego czasu i programu. Resztę pracy wykona wolnowar, bez konieczności jakiejkolwiek naszej ingerencji.

Czytaj także: Przechowywanie w kuchni.

Z uwagi na fakt, że gotowanie w technologii slow cookingu zakłada poddawanie składników długotrwałej obróbce termicznej w temperaturze nieprzekraczającej 100⁰C nie musimy się martwić, że danie wykipi lub ulegnie przypaleniu. Wolnowar sprawdzi się w przygotowywaniu potraw mięsnych, gołąbków, zapiekanek, bigosu, a nawet przetworów i innych potraw, w których długie pieczenie lub gotowanie wydobywa ich składniki odżywcze.

Wolnowary wyposażone są w funkcję utrzymania ciepła po zakończonym cyklu pracy. Oznacza to, że urządzenie możemy włączyć na noc lub rano przed pójściem do pracy, a następnie po powrocie do domu cieszyć się ciepłym posiłkiem bez konieczności jego ponownego podgrzewania. Wolnowar to również wygoda i łatwe utrzymanie urządzenia w czystości za sprawą poszczególnych elementów, które można myć w zmywarce.

Czytaj także: Nowoczesny model piekarnika. 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także