Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Przechowywanie w kuchni - wypróbuj pakowanie próżniowe

Autor: Anna Usakiewicz
04 lut 2020 09:08

Marnowanie żywności to ogromny problem nie tylko społeczny, ekonomiczny, ale przede wszystkim ekologiczny. Każdy Polak wyrzuca ponad 200 kilogramów żywności rocznie. Tymczasem istnieje łatwy i tani sposób walki z tym problemem.

Pakowanie próżniowe jest bezpieczną alternatywą dla tradycyjnych metod przechowywania żywności. Tlen i wilgoć sprawiają, że żywność traci smak i szybko się psuje. Pakowanie próżniowe pozwala dłużej zachować świeżość produktów spożywczych. Po usunięciu powietrza ze specjalnie zaprojektowanych worków, pojemników i folii, żywność zostaje szczelnie zamknięta w próżni, dzięki czemu okres jej przechowywania wydłuża się wielokrotnie. 

Używając zgrzewarki próżniowej zachowamy dłużej kolor, smak i świeżość artykułów spożywczych. Zdecydowanie na plus jest również brak ograniczeń ze względu na rodzaj pakowanej próżniowo żywności. Pakować można niemal wszystko od ryb przez owoce, a kończąc na ciastach. Korzystanie z systemu próżniowego przekłada się na oszczędności, które związane są z redukcją ilości wyrzucanej żywności. Jeżeli zależy nam na pakowaniu domowym, a nie przemysłowym powinniśmy zwrócić uwagę na zgrzewarki proste w obsłudze. Ważne, aby producent oprócz samych urządzeń oferował również akcesoria, folie, worki oraz inne pojemniki, które wolne są od niebezpiecznych dla zdrowia składników m.in. BPA (Bisfenol A). Jednym z takich producentów jest FoodSaver. 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także