Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Pyszna herbata: dobre przepisy

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
24 lut 2020 21:01

Filiżanka herbaty to idealna propozycja na chłodne, zimowe wieczory i popołudnia. Rozgrzewa i ma właściwości relaksujące. Wystarczy trochę gorącej wody i sprawdzone przepisy.

Zimą, we wszystkich kawiarniach szczyt popularności biją napary na bazie miodu, pomarańczy, imbiru i czarnej herbaty. Wzbogacane często goździkami, cynamonem i syropem z malin, mają właściwości, które skutecznie budują odporność i wspomagają leczenie górnych dróg oddechowych. Jest to swojego rodzaju zimowy klasyk, niezwykle wartościowy, jednak dobrze znany wszystkim amatorom herbacianych naparów.

Dla wszystkich miłośników nie tylko herbat, ale również design’u, prostoty i funkcjonalności, marka Sam Cook stworzyła wyjątkowy produkt w postaci oryginalnego czajnika elektrycznego PSC-100. Swoją stylistyką wyraźnie nawiązuje do klasycznego wzornictwa z przed kilku dekad – zaokrąglony kształt urządzenia, analogowy wskaźnik temperatur oraz zdejmowana pokrywa, to znaki typowe dla barwnych lat 50.

Dwie wersje kolorystyczne: czarna i biała, będą stanowić oryginalną ozdobę modnego kuchennego wnętrza. Specjalna konstrukcja czajnika sprawia, że proces gotowania jest cichy, a wysoka moc (3000 W) doprowadza wodę do wrzenia niezwykle szybko. 

Przepis na napar z polskich superfoods!

Owoce jarzębiny słyną z dużej dawki witaminy C. Mają działanie przeciwzapalne, świetnie sprawdzają się przy przeziębieniach, problemach z krążeniem i trawieniem.
Do przygotowania naparu wystarczą 3 składniki, wrzątek i odrobina cierpliwości.

Składniki: jarzębina, liście czarnej herbaty, owoce czarnej porzeczki

Przepis:
1. W pełni dojrzałą, zebraną w październiku jarzębinę, suszymy w temperaturze 40°C. Jeśli nie zdążyliśmy tego zrobić zawsze możemy kupić.
2. Mocno wyschnięte owoce zgniatamy łyżką i mieszamy z liśćmi czarnej herbaty w proporcjach 2:1.
3. Opcjonalnie dodajemy łyżeczkę ususzonych owoców czarnej porzeczki.
4. Susz przekładamy do termosu, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2-3 godziny. Przed wypiciem ciepłego napoju, można go przecedzić.

Czerwone oczyszczenie

Napar z czerwonej herbaty, która jest odmianą herbaty czarnej, wspomaga procesy trawienia i pomaga oczyścić organizm z toksyn. 

Przepis:

Liście czerwonej herbaty zalewamy przegotowaną wodą, o temperaturze 90°C. Po maksymalnie trzech minutach napój jest gotowy do spożycia. Liście można zaparzać kilkukrotnie.
Gorącą herbatę zaleca się pić kilkanaście minut po posiłku.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także