PARTNER PORTALU
Pyszna herbata: dobre przepisy

Pyszna herbata: dobre przepisy

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
24 lut 2020 21:01

Filiżanka herbaty to idealna propozycja na chłodne, zimowe wieczory i popołudnia. Rozgrzewa i ma właściwości relaksujące. Wystarczy trochę gorącej wody i sprawdzone przepisy.

Zimą, we wszystkich kawiarniach szczyt popularności biją napary na bazie miodu, pomarańczy, imbiru i czarnej herbaty. Wzbogacane często goździkami, cynamonem i syropem z malin, mają właściwości, które skutecznie budują odporność i wspomagają leczenie górnych dróg oddechowych. Jest to swojego rodzaju zimowy klasyk, niezwykle wartościowy, jednak dobrze znany wszystkim amatorom herbacianych naparów.

Dla wszystkich miłośników nie tylko herbat, ale również design’u, prostoty i funkcjonalności, marka Sam Cook stworzyła wyjątkowy produkt w postaci oryginalnego czajnika elektrycznego PSC-100. Swoją stylistyką wyraźnie nawiązuje do klasycznego wzornictwa z przed kilku dekad – zaokrąglony kształt urządzenia, analogowy wskaźnik temperatur oraz zdejmowana pokrywa, to znaki typowe dla barwnych lat 50.

Dwie wersje kolorystyczne: czarna i biała, będą stanowić oryginalną ozdobę modnego kuchennego wnętrza. Specjalna konstrukcja czajnika sprawia, że proces gotowania jest cichy, a wysoka moc (3000 W) doprowadza wodę do wrzenia niezwykle szybko. 

Przepis na napar z polskich superfoods!

Owoce jarzębiny słyną z dużej dawki witaminy C. Mają działanie przeciwzapalne, świetnie sprawdzają się przy przeziębieniach, problemach z krążeniem i trawieniem.
Do przygotowania naparu wystarczą 3 składniki, wrzątek i odrobina cierpliwości.

Składniki: jarzębina, liście czarnej herbaty, owoce czarnej porzeczki

Przepis:
1. W pełni dojrzałą, zebraną w październiku jarzębinę, suszymy w temperaturze 40°C. Jeśli nie zdążyliśmy tego zrobić zawsze możemy kupić.
2. Mocno wyschnięte owoce zgniatamy łyżką i mieszamy z liśćmi czarnej herbaty w proporcjach 2:1.
3. Opcjonalnie dodajemy łyżeczkę ususzonych owoców czarnej porzeczki.
4. Susz przekładamy do termosu, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2-3 godziny. Przed wypiciem ciepłego napoju, można go przecedzić.

Czerwone oczyszczenie

Napar z czerwonej herbaty, która jest odmianą herbaty czarnej, wspomaga procesy trawienia i pomaga oczyścić organizm z toksyn. 

Przepis:

Liście czerwonej herbaty zalewamy przegotowaną wodą, o temperaturze 90°C. Po maksymalnie trzech minutach napój jest gotowy do spożycia. Liście można zaparzać kilkukrotnie.
Gorącą herbatę zaleca się pić kilkanaście minut po posiłku.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także