PARTNER PORTALU
Wiosna w kuchni - desery w szklanej oprawie

Wiosna w kuchni - desery w szklanej oprawie

Autor: Anna Usakiewicz
02 maj 2019 09:46

Sezon na pyszne, zimne przysmaki rozpoczął się już na dobre. W cieplejsze dni z chęcią sięgamy po lody, galaretki owocowe czy ciasta z bitą śmietaną. Dużą popularnością cieszą się również chłodne napoje takie jak wielokolorowe soki, koktajle i domowe lemoniady.

Wspaniale jest usiąść na balkonie, tarasie czy w ogrodzie i rozkoszując się niepowtarzalnym smakiem własnoręcznie przyrządzonego deseru rozmawiać z przyjaciółmi, czytać interesującą powieść lub po prostu relaksować się pośród bujnej o tej porze roku roślinności.

Naszemu odpoczynkowi sprzyjać będzie nie tylko piękne zielone otoczenie. Niezastąpione okażą się także wygodne fotele, krzesła i stoliki. Na tych ostatnich ustawimy przysmaki w ładnych naczyniach, które staną się doskonałą ozdobą każdego spotkania, będą idealnie współgrały z wielobarwną scenerią i przede wszystkim zachęcą nas i naszych gości do niekończącej się degustacji.

 Pyszne kompozycje najlepiej wyglądają w transparentnym szkle. Nawet salaterki czy pucharki o prostej, minimalistycznej formie wydobędą z nich niepowtarzalne walory estetyczne. Na domowe napoje użyjmy więc popularnych dzbanków i szklanek. Wystarczy, gdy znajdą się w nich różnokolorowe kawałki owoców bądź zielone gałązki ziół a całość zaprezentuje się naprawdę imponująco. 

Jeśli zależy nam na stworzeniu sielskiej rodzinnej atmosfery, sięgnijmy po oryginalne karafki z wytłaczanym wzorem. Ich zaletą poza atrakcyjnym wyglądem jest możliwość szczelnego zamknięcia za pomocą specjalnych korków. Dzięki temu napój będzie zabezpieczony przed rozlaniem i coraz częściej pojawiającymi się już insektami. Natomiast do spożywania herbaty czarnej, zielonej lub z suszu owocowego użyjmy szklanek z wytłoczonym dekoracyjnym liściem. Posiadają one solidnie wykonane uchwyty, które pozwalają na wygodne trzymanie. Mówiąc o napojach wiosenno-letnich warto wspomnieć również o uwielbianej przez wielu z nas kawie latte. Orzeźwia, pobudza i wyśmienicie smakuje. Podajmy ją koniecznie w specjalnej szklance o charakterystycznej podłużnej formie.

W deserowym menu nie może zabraknąć musów, galaretek i oczywiście lodów. Udekorowane owocami, bitą śmietaną i listkami mięty czy melisy doskonale pobudzą nasze zmysły. Do serwowania tych słodkich specjałów świetnie nadają się tradycyjne pucharki na cieńszych ładnie wyprofilowanych nóżkach bądź pucharki z delikatnym zdobieniem, które znakomicie ożywia szklaną powierzchnię. W sklepach dostępne są specjalne urządzenia do samodzielnego przygotowania lodów. Dzięki nim wybierzemy i połączymy produkty zgodnie z naszymi upodobaniami, a zimne domowe przysmaki okażą się na pewno lepsze niż te kupowane w lodziarniach.

Sałatki owocowe są idealną propozycją dla wszystkich szczególnie na wiosnę, gdy brakuje nam cennych witamin i minerałów. Posiadają ważne dla zdrowia składniki odżywcze i przede wszystkim wyśmienicie smakują. Możemy tworzyć różne zestawy, komponować składniki biorąc pod uwagę ich barwę i wartości odżywcze. Dodawać do nich bakalie i bitą śmietanę, posypywać drobinkami czekolady i płatkami migdałów. Owocowe łakocie przydadzą się także osobom, które marzą o zrzuceniu zbędnych kilogramów i oczyszczeniu organizmu. Będą również wspaniałą ozdobą każdego przyjęcia na tarasie czy w ogrodzie, zwłaszcza jeśli znajdą się w szklanej oprawie. Salaterki na sałatki mogą mieć prosty kształt lub swą formą nawiązywać do umieszczonej w nich zawartości. Nasz świeży deser w salaterce jabłko zyska dodatkowe walory estetyczne i na pewno będzie smakował wyjątkowo.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także