PARTNER PORTALU
Zatrzymaj smak i zapach lata: 4 ciekawe przepisy

Zatrzymaj smak i zapach lata: 4 ciekawe przepisy

Autor: Anna Usakiewicz
12 wrz 2019 09:13

Pór roku niestety nikt nie jest w stanie zatrzymać, ale my podpowiemy jak skutecznie przechować smak i zapach ciepłych dni na dłużej!

Owoce, warzywa, kwiaty i zioła w okresie od czerwca do września cieszą pełnią smaku, barw i wyjątkowego aromatu. Warto zatem korzystać z tych nieograniczonych możliwości i spożywać dojrzałe w słońcu dary natury, które są niezastąpionym źródłem witamin i minerałów. Biorąc pod uwagę, że „nic co piękne nie trwa wiecznie”, trzeba więc zastanowić się, jak zachować dostęp do pełnowartościowych składników odżywczych nie tylko w trakcie wakacji, ale również wtedy, gdy za oknem robi się szaro i chłodno.

Rób susz!

Na szczęście istnieje sporo rozwiązań pozwalających na długotrwałe przechowywanie żywności. Jednym z nich jest suszenie, najstarsza i najbardziej ekologiczna z dostępnych metod. Pozwala ona zachować naturalny smak, skład i aromat. Suszarka spożywcza marki MPM model MSG-11 znakomicie sprawdzi się przy konserwowaniu owoców, warzyw, ziół i kwiatów. Za pomocą tego urządzenia wzbogacimy dietę o naturalne minerały i witaminy nawet zimą. Cyrkulujące, ciepłe powietrze generowane przez suszarkę, skutecznie obniża zawartość wody w żywności i znacząco wydłuża jej okres przydatności do spożycia. 

Słodka przekąska?

Idealnym, a zarazem niskokalorycznym i zdrowym dodatkiem do ciast czy owsianek mogą być liofilizowane owoce jagodowe!

Owoce liofilizowane

Składniki: owoce (np. maliny, truskawki, poziomki, wiśnie, czereśnie, porzeczki - ilość wg uznania).

Wykonanie:

1. Owoce myjemy, osuszamy.

2. Wiśnie i czereśnie drylujemy. Porzeczki, jeżeli są duże, obieramy z szypułek, jeśli są małe, zostawiamy je w kiściach – mniejsze mogą pospadać przez kratkę.

3. Truskawki pozbawiamy szypułek i tniemy na plasterki o grubości ok. 0,5 cm.

4. Układamy owoce na kratkach suszarki. Owoce powinny leżeć obok siebie (nie na sobie).

5. Uruchamiamy suszarkę MPM MGS-11 ustawioną na 65°C. Suszymy owoce do ich wysuszenia (ok. 45 godzin).

6. Tak przygotowane owoce miksujemy na drobną „mąkę” i przesypujemy do szczelnego słoika.

7. Zmiksowane owoce liofilizowane możemy używać jako dodatek do ciast, deserów, owsianek itp. Smacznego!

Smak ogrodu zamknięty w saszetce

Po letnich upałach, nastał czas na rozgrzewające herbaty, najlepiej te z owoców i kwiatów zerwanych we własnym ogrodzie.

Owocowa herbata z kwiatami

Składniki: 1 kg jabłek, 1 kg wiśni, 1 kg malin, 1 kg moreli, 1 kg porzeczek (czerwonych, czarnych), 8 cytryn, 2 limonki, 2 łyżki miodu, kwiaty jadalne (np. rumianek, bratki, nagietki, płatki róży)

Wykonanie:

1. Owoce myjemy. Wyciągamy pestki. Jabłka, morele, 2 cytryny i limonki kroimy w kostkę (ok. 0,5 cm).

2. Z 6 pozostałych cytryn wyciskamy sok i łączymy w misce z miodem. Dodajemy jabłka, morele, cytryny i limonki. Mieszamy i odstawiamy, po kilku minutach powtarzamy czynność. Dzięki temu owoce nie ściemnieją podczas suszenia i nadadzą mieszance lekko słodką nutę.

3. Wiśnie drylujemy. Porzeczki, jeżeli są duże, obieramy z szypułek, jeśli natomiast są małe, zostawiamy je w kiściach – mniejsze mogą pospadać przez kratkę.

4. Układamy owoce i kwiaty na kratkach suszarki. Owoce powinny leżeć obok siebie (nie na sobie).

5. Włączamy suszarkę MPM MGS-11 ustawioną na 65°C. Suszymy owoce do momentu ich wysuszenia (ok. 45 godzin).

6. Tak przygotowaną mieszankę przesypujemy do szczelnego słoika. W miarę jak pojawiają się inne owoce czy kwiaty, możemy czynność powtarzać i dodawać do wcześniejszej przygotowanej mieszanki.

Szczypta aromatycznej soli

By urozmaicić smak dań i nadać im niepowtarzalnego charakteru, warto dodać do nich naturalnej, smakowej soli.

Sól ziołowa

Składniki: 1 kg soli gruboziarnistej, 100 g papryki piri-piri, garść rozmarynu, garść tymianku, garść cząbru

Wykonanie:

1. Zioła w gałązkach płuczemy i osuszamy.

2. Układamy zioła i paprykę na kratkach suszarki MPM MGS-11.

3. Suszymy wszystkie składniki do wysuszenia (ok. 20 godzin) w temperaturze 55°C.

4. Wysuszone zioła obieramy z gałązek.

5. Paprykę kroimy.

6. Łączymy w misce zioła, paprykę i sól.

7. Wszystko przesypujemy do szczelnych szklanych pojemników.

8. Tak przygotowaną sól możemy używać do sosów, zup, mięs, ryb oraz warzyw.

Szafa pachnąca Prowansją

Lawenda to piękna roślina o wyjątkowym zapachu, a do tego działa odstraszająco na mole.

Lawenda suszona

Składniki: Lawenda (ilość wg potrzeb)

Wykonanie:

1. Lawendę zbieramy rano w słoneczny dzień.

2. Kwiaty układamy luźno na suszarce. Lawendę suszymy w temp. 65 stopni do osiągnięcia wysuszenia. Czas: około 10 godzin.

3. Wysuszone kwiaty wiążemy w wiązki lub przekładamy do woreczków utworzonych np z gazy.

4. Stosujemy np. do szaf, szuflad z ubraniami lub pościelą, albo wieszamy w łazience.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także