
Jak serwować kawę w domu? Piękne dodatki, przydatne akcesoria
Nie musisz wychodzić z domu, aby cieszyć się smakiem aromatycznej kawy. Wystarczy, że zaopatrzysz się w odpowiednie akcesoria, a będziesz mógł przyrządzać ulubiony napój każdego ranka!

KROK PIERWSZY: parzenie
Zacznij od wyboru odpowiedniego urządzenia, w którym każdego dnia będziesz przyrządzać aromatyczną kawę. Możesz wybierać spośród kawiarek i zaparzaczy. Poznaj ich zalety i wybierz odpowiednią dla siebie metodę parzenia.
Kawiarka
Parzenie kawy w kawiarce jest dziecinnie proste! Do dolnego zbiornika wlewamy wodę, a do sitka wkładamy kawę. Pamiętaj, że zawsze najlepiej smakować będzie świeżo zmielone ziano, więc warto kupić także młynek! Następnie stawiamy kawiarkę na palniku i po kilku minutach możemy przelewać aromatyczny napar do kubków lub filiżanek. Kawiarka to również urządzenie stosunkowo tanie i o niewielkich wymiarach, które łatwo przechowywać.
Zaparzacz
Największą zaletą zaparzacza jest prostota użytkowania! Wystarczy wsypać do dzbanka czubatą łyżkę grubo zmielonej kawy i zalać ją wrzątkiem. Następnie zamieszać, zamknąć wieczko i tłoczkiem oddzielić fusy od naparu. Aromatyczna kawa gotowa! Co więcej zaparzacz może także posłużyć do przygotowywania herbat klasycznych i ziołowych.
KROK DRUGI: serwowanie
Podobno na smak kawy wpływa także jej odpowiednie podanie. W domowym zaciszu zaserwuj ją sobie jak w najlepszej kawiarni! Do wyboru masz eleganckie filiżanki, a także piękne kubki, których wzory mogą przyprawić o zawrót głowy. Dobieraj je do swojego nastroju!
KROK TRZECI: przechowywanie
Pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu kawy. Szczelne pojemniki sprawią, że dłużej będziesz cieszyć się jej wyjątkowym smakiem i aromatem. Słoiki i pojemniki wykreują w Twojej kuchni klimat stylowej kafejki. Pamiętaj też, że kawa jest zawsze smaczniejsza w towarzystwie czegoś słodkiego – o to także warto zadbać!