
Karnawałowe przejęcie - szybkie i zdrowe przekąski
Żaden karnawał nie obejdzie się bez jedzenia! Na jakie przekąski warto postawić w tym krótkim, acz niezwykle intensywnym imprezowym czasie?
Powinny być ładne, szybkie w przygotowaniu i co ważne – dla wszystkich! – Namawiam, żeby podczas serwowania przekąsek rezygnować z plastikowych talerzy i półmisków! Nie są ani ładne, ani ekologiczne. Dobrym pomysłem na zaserwowanie jedzenia, i co ważne – w duchu “zero waste”, będą na przykład grube, drewniane deski, których na co dzień używamy do krojenia – mówi Grzegorz Kozieł, ekspert firmy Zwieger.
W tym roku na stole z przekąskami muszą znaleźć się też kiszonki! Są prawdziwą skarbnicą witamin oraz minerałów i można je podać na naprawdę wiele sposobów. Nie ograniczajmy się jednak tylko do ogórków. W sklepach ze zdrową żywnością, można kupić prawdziwe zakiszone cuda. Poczynając od kapusty, na rzodkiewce, czosnku czy nawet na śliwkach i jabłkach kończąc. Kiszonki są kolorowe i wymagają tylko jednej czynności – wyjęcia ze słoika do ładnego naczynia. Oczywiście produkty można zakisić samemu, jednak wymaga to dyscypliny – kiszenie warzyw i owoców trwa od kilku do kilkunastu dni.
Interesującym i zdrowym daniem, które warto zaproponować gościom, jest carpaccio z buraka. Sekret tej tradycyjnej w składzie, acz awangardowej w wyglądzie i nazwie potrawy stanowią niezwykle cienko pokrojone plastry pieczonego buraka. Idealnie nadaje się do tego długi i ostry nóż, który pozwoli łatwo i szybko pokroić buraka w cienkie plastry.
Do tego wystarczy jeszcze garść świeżej rukoli, włoskich orzechów i w palcach roztartego koziego sera twarogowego, a także sól, świeżo zmielony pieprz, odrobina oliwy oraz soku z cytryny.